Foto: Henrik Montgomery/TT

Ska Annie Lööf stanna eller lämna – så säger centerpartisterna i Kronoberg och Kalmar läns kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet har tappat nästan var fjärde väljare. Nu måste partiet analysera tappet – men redan på tisdagen sade Centerpartiets ordförande i Borgholm, Tomas Zander, att Annie Lööf borde avgå innan nästa val. SVT har frågat centerpartister i alla kommuner i Kronoberg och Kalmars län om vad de tycker.

Kronobergs län

Växjö: Thomas Magnusson, ordförande: Jag vill inte svara på det, för jag vet inte var jag står i frågan. Det är ett tillräckligt traumatiskt valresultat vi fått. Jag försöker bearbeta det först.

Valet 2022 Småland

Ljungby: Partiet har ännu inte svarat på SVT:s fråga

Älmhult: Partiet har ännu inte svarat på SVT:s fråga

Alvesta: Thomas Haraldsson, kommunalråd: Att tro att vi löser alla problem med att byta ut ledare på nationell nivå, 21 län och 290 kommun tror jag är en alltför enkel och felaktig åtgärd och slutsats. Jag har fullt förtroende för vår partiledning.

Uppvidinge: Anne-Sofie Olofsson, Ordförande: Vi har inget besked än, vi ska ha ett möte ikväll. Annie Lööf har kanske inte alltid varit så folklig, men hon har kört sin linje. Däremot är det också den som inte gått hem.

Markaryd: Partiet har ännu inte svarat på SVT:s fråga

Tingsryd: Partiet har ännu inte svarat på SVT:s fråga

Lessebo: Partiet har ännu inte svarat på SVT:s fråga

Kalmar län

Distriktet: Stihna Johansson Evertsson, distriksordförande: Vi har fullt förtroende till Annie Lööf.

Västervik: Ingela Svensson, ordförande: Det är för tidigt att säga, vi ska analysera och se vad som kan vara orsaken till valresultatet.

Vimmerby: Marcus Jonmyren, ordförande: Vi har inga krav där vi uppmanar Annie att avgå. Det är för tidigt att rota i sådana frågor, vi måste analysera resultatet och se vad vi kommer fram till innan vi tar tag i eventuella åtgärder.

Hultsfred: Lars Rosander, kommunalråd: Annie har gjort ett jättebra jobb, jag ser inte det som en lösning. Vi får göra en valanalys. Jag tycker att hon är väldigt folklig och jag är även stolt över ställningstagandet mot Sverigedemokraterna.

Oskarshamn: Partiet har ännu inte svarat på SVT:s fråga

Högsby: Mahmoud Al Mokdad, ordförande: Vi har fortsatt fullt förtroende för Annie och vi anser att hon har ett lyhört ledarskap och att hon har en stor kompetens och kapacitet. Vi anser inte att hon ska avgå.

Mönsterås: Anders Johansson, ordförande: Vi vill inte att Annie ska avgå. Vi är ett parti som gjort ett svagt valresultat och det är alltid lätt i det läget att ropa på partiledarens avgång, det är en enkel lösning på ett betydligt större komplext problem.

Nybro: Helen Danielsson, ordförande: Annie Lööf är en duktig politiker och har en stor kompetens. Sen är det så att det inte gått bra för Centerpartiet någonstans knappt utan bara i vissa kretsar. Så vi ska göra en valanalys men vi har fortfarande högt förtroende för henne.

Kalmar: Partiet har ännu inte svarat på SVT:s fråga

Emmaboda: Partiet har ännu inte svarat på SVT:s fråga

Torsås: Linda Eriksson, ordförande: Det är ingen i vår grupp som tagit upp att Annie borde avgå, personligen så har jag fortsatt ett högt förtroende för henne.

Mörbylånga: Jessica Jämtin, ordförande: Vi har ett fortsatt förtroende för Annie, hon är en jättelyhörd ledare och har en jättestor kompetens och kapacitet. Så jag tror inte det är i ledarskapet det ligger.

Borgholm: Kommunens partiordförande Tomas Zander anser att partiledaren Annie Lööf borde avgå före nästa val. Han framhåller dock att detta är hans personliga åsikt och det detta inte är den allmänna hållningen hos partiet i kommunen.

Svaren fylls på löpande i takt med att partierna i de kvarvarande kommunerna svarar.

KLIPP: C-toppen från Borgholm: Annie Lööf bör avgå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tomas Zander, ordförande för Centerpartiet i Borgholm, vill se Annie Lööfs avgång innan nästa val. Foto: TT, Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet