Julia Lönn är en av många bland fjolårets gymnasieelever som valt att plugga vidare. Foto: Clary Kroon/SVT

Studenten Julia: ”Så annorlunda mot vad vi hade tänkt”

Publicerad

SVT Nyheter Småland träffade Julia Lönn från Alvesta redan för ett år sedan, veckorna innan hennes studentexamen. Hon och hennes jämnåriga skulle komma att bli den första årskullen coronastudenter, vars gymnasietid och studentexamen påverkats av pandemin.

I dag, ett år senare vet vi att många av fjolårsstudenterna valde att plugga vidare efter gymnasiet, nära 30 procent fler än året innan. En förklaring till det kan vara just pandemin.

– Jag tror att en del kanske valt vidare studier för att gardera sig eftersom arbetsmarknaden inte var så god, säger Julia Lönn.

Generation corona

Julia Lönn har vänner som valt just det alternativet.

– Jag tror att det är ganska självklart att det kan vara så. Det är ju många som blivit av med sina jobb nu under pandemin och när företagen börjar anställa igen så väljer de kanske sådana som har mer erfarenhet än bara en gymnasieutbildning, säger Julia Lönn.

Valde studier på teaterlinje

För egen del hade hon dock sin inriktning klar innan pandemin slog till. Hon läser nu på teaterlinjen på Marieborgs folkhögskola i Norrköping.

Det stora problemet för henne och hennes kurskamrater är svårigheterna att få till en publik, nu under pandemin.

Kraftig ökning av studenter

Höstterminen 2020 hade lärosätena 16 000 eller 13 procent fler sökande utan tidigare högskoleerfarenhet jämfört med höstterminen 2019.

Antalet nya antagna till någon högskoleutbildning ökade med 7 700, vilket motsvarar en uppgång med 14 procent.

Ökningar syns i alla åldersgrupper, men var särskilt stor bland 19-åringarna, det vill säga de som gick ut gymnasiet vårterminen 2020.

Antalet sökande 19-åringar ökade med 28 procent jämfört med 2019.

Källa: Universitetskanslersämbetets pandemiuppdrag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Generation corona

Mer i ämnet