Tre får dödades i ett förmodat nytt angrepp av vargen som anses skyddsvärd. Foto: Junge, Heiko

Ännu ett vargangrepp i Kronoberg – ”Tre får dödade”

Uppdaterad
Publicerad

Angreppet inträffade under fredagen då tre får dödades väster om Vislanda i Alvesta kommun. Länsstyrelsen uppger att det sannolikt rör sig om samma varg som tidigare angripit får i Kronoberg och Kalmar län.

Vargen som angrep två får i Traryd för en vecka sedan spårades genom observationer upp mot Ljungbytrakterna där den gick till angrepp mot ytterligare tre får utanför Vislanda.

– Vi såg en stor risk för att fler angrepp skulle ske, vilket det gjorde. Nu uppmanar vi djurägare i de här områdena att ställa in sina djur, säger Magnus Lundmark, naturskyddshandläggare Länsstyrelsen Kronoberg.

Skyddsjaktsbeslut förbereds

Länsstyrelsen förbereder ett beslut om att inleda skyddsjakt, men det dröjer, då ett liknande beslut i Kalmar län togs och revs upp eftersom att det rör sig om en biologiskt viktig individ.

– Vår ambition är att ett beslut vi tar ska hålla i rätten, och när ett besked från kammarrätten kommer blir det vägledande, säger Magnus Lundmark.

Tills att ett beslut fattats uppmanas djurägare att vidta förebyggande åtgärder och ansöka om stöd hos länsstyrelsen för det extra arbete man lägger ned.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.