Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En varg fångades på bild vid en åtelkamera i Högsby kommun i november. Foto: Privat/ Länsstyrelsen

Problemvarg från Kalmar län ligger bakom attacker på får i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har får attackerats av varg vid två tillfällen i Kronoberg. Nu visar DNA-tester att det rör sig om den varg som anses vara genetiskt skyddsvärd och som är föremål för skyddsjakt i Kalmar län.

Den 2 januari attackerades får av varg i Hallaryd i Älmhults kommun. Drygt en vecka senare, den 8 januari attackerades får av varg i Traryd i Markaryds kommun.

Länsstyrelsen har tagit DNA-tester efter attackerna, och det visar att attacken i Hallaryd har utförts av samma varg som i slutet av förra året attackerade flera tamdjursbesättningar i Kalmar län och som anses genetiskt skyddsvärd.

Krävs mer åtgärder

DNA-proverna som togs efter attacken den 8 januari var kontaminerade men Länsstyrelsen tror det rör sig om samma varg.

– Provsvaren kontaminerades och det kan vara av andra djur. Men avståndet och tiden gör att vi tror det är samma varg, säger Magnus Lundmark.

Eftersom den här vargen anses genetiskt skyddsvärd är tröskeln högre för att ta beslut om skyddsjakt än en vanlig varg.

– Det krävs mer förebyggande åtgärder och mer utredningar av länsstyrelsen om vad man kan göra för att förhindra angrepp utan att skjuta vargen, säger Magnus Lundmark.

Utreder skyddsjakt

Länsstyrelsen befarar nya attacker av vargen.

– Vi uppmanar fårägare att ställa in sina djur och även söka bidrag för elnätsstängsel. Vi utreder om vi kan ta skyddsjaktbeslut på vargen men det är en komplicerad fråga, säger Magnus Lundmark.

Träff på DNA-tester

Det handlar alltså om samma varg som Länsstyrelsen i Kalmar län utlyste skyddsjakt på, vargen har rört sig i Halland, Skåne, Östergötland, Kalmar och Kronobergs län.

Skyddsjakten i Kalmar län överklagades och beslutet revs upp av förvaltningsrätten i Luleå. Detta har sedan överklagats av länsstyrelsen, och nu ligger bollen hos Kammarrätten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vargen är troligtvis samma som rörde sig i Blekinge i november 2023. Foto: Hugo Olofsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.