Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt rörde vargen G93. Vargen på bilden är en arkivbild. Foto: Junge, Heiko

Beslutet om skyddsjakt på varg i Kalmar län rivs upp

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om skyddsjakt på varg i Kalmar Län rivs upp av förvaltningsrätten, rapporterar Barometern. Vargen G93 får därmed inte skjutas.

Den 21 november tog Länsstyrelsen i Kalmar län det historiska beslutet om skyddsjakt på den varg som ska ha attackerat får och lamm runt om i södra Sverige. Vargen benämns G93 och man tror att den saknar etablering i något revir.

Länsstyrelsens beslut överklagades

Dagar efter Länsstyrelsens beslut överklagades det till förvaltningsrätten av Svenska Rovdjursföreningen.

På fredagen kom förvaltningsrätten med sitt besked. Skyddsjakten rivs upp, vilket innebär att vargen G93 inte får skjutas.

”Den redovisade skadebilden som har framhållits är allvarlig, men skadan måste bedömas i relation till att det är fråga om en genetiskt mycket viktig varg. Vid den bedömningen väger den genetiska statusen tungt”, skriver rätten i sin dom, enligt Barometern.

I klippet nedan hör du Länsstyrelsen och Svenska Rovdjursföreningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var Svenska Rovdjursföreningen – som hade överklagat beslutet om skyddsjakt. Hör mer om det i klippet här från 23 november. Foto: Privat/ Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.