Julia Lönn har inte vågat köpa en klänning ännu, men hoppas att balen ska bli av. Foto: Clary Kroon/SVT

Ännu lever hoppet om en studentbal i Växjö

Publicerad

Många avgångselever på gymnasiet ser fram emot en studentbal, men det är osäkert hur det kommer att bli på grund av coronapandemin. Den blivande studenten Julia Lönn hoppas fortfarande på att det ska bli någon typ av bal, men hon har ännu inte vågat köpa en klänning.

– Jag tycker att balen är en stor del av traditionen, när man tar studenten, säger hon. 

Hannah Karlsson, ordförande i studentutskottet, tycker att balen är en milstolpe som hon sett fram emot. Foto: Clary Kroon/SVT

Studentutskottet på Katedralskolan i Växjö planerar fortfarande för att det ska bli en bal den 1 juni i år.  

– Nu när man bara får samla 50 personer, så vet vi inte riktigt vad vi ska göra. Vi och andra skolor tittar på möjligheterna att skippa dansgolv, ha bordsservering och inte tillåta någon bar, säger Hannah Karlsson, ordförande i studentutskottet på Katedralskolan som ansvarar för att arrangera balen.

”Går det inte, så går det inte”

Fram till två veckor innan utsatt baldatum har studentutskottet möjlighet att avboka balen, så fram till dess fortsätter de att planera och hoppas att situationen ska förbättras. 

– Går det inte, så går det inte, säger Hannah Karlsson.

I klippet får du höra varför balen är en höjdpunkt och följa med när Julia tittar på klänningar.

SVT Nyheter Småland kommer att följa Julia Lönn för att se hur hennes sista tid fram till hon tar studenten blir, under rådande pandemi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.