Thors Holmqvist är en av tolv konstnärer som sätter färg på de annars så anonyma elskåpen i Oskarshamn. Se mer i klippet. Foto: SVT/Johan P Hammarstedt

Stadens elskåp ges konstnärlig klang i Oskarshamn

Uppdaterad
Publicerad

De anonyma stålgrå elskåpen finns överallt i stadsmiljön utan att någon lägger märke till dem. Nu ska det bli ändring på saken i Oskarshamn där man låter konstnärer göra skåpen till konstverk.

– Konst och kultur är alltid viktigt. Det skapar känslor och förhoppningsvis mycket glädje, och man får nånting att upptäcka när man går förbi, säger stadsarkitekt Erik Hjertqvist som är en av initiativtagarna på Oskarshamns kommun.

Tolv lokala konstnärer

Totalt är det 16 elskåp som ska målas av tolv olika lokala konstnärer. Kommunen satsar 60 000 kronor i projektet som ska höja upplevelsen och värdet av staden.

– Det ger invånarna – vi som bor här – en kick att få uppleva detta varje dag, säger kulturchefen Peter O Ekberg.

Konstnärerna har valts ut av en jurygrupp som har tittat på olika förslag och pappersskisser. Men den konstnärliga friheten är ändå obegränsad.

– Jag ”go with the flow”, jag får se vad det blir. Men fåglar blir det bland annat, säger konstnären Li Ahlberg framför ”sitt” elskåp.

Inspireras av äggskulptur

En bit därifrån sitter Thord Holmqvist och målar på ett annat skåp. Han utgår från sin skiss, som har sin inspiration från äggskulpturen i hamnen.

– Det är en symbol för Oskarshamn, en väldigt underskattad symbol. Alla känner mer eller mindre till Ägget, men det är inte den klassiska symbolen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.