I klippet förklarar Jonathan Ekros hur appen fungerar. Foto: SVT

App ska bryta utanförskap – elever lockas med skidresor och körlektioner

Publicerad

Ulriksbergskyrkans integrationsprogram Neighbourhood i Växjö riktar sig mot ungdomar som lever i socialt utanförskap. Via en mobilapp utformad likt ett spel ska ungdomar motiveras att sköta skolan. Den som till exempel sköter sin läxläsning samlar poäng, som i slutändan kan bytas in mot en belöning.

– Målet är att hjälpa ungdomar att undvika ett liv i kriminalitet, säger Jonathan Ekros som är projektledare för Neighbourhod.

Integrationsprogrammet riktar in sig på skolungdomar i stadsdelen Araby som av olika anledningar hamnat efter i skolan.

Ungdomarna som är med får uppgifter som de måste delta i för att få poäng. Poäng insamlade via appen kan sedan bytas mot exempelvis körlektioner eller en skidresa.

I klippet förklarar Jonathan Ekros hur appen fungerar.

Inkörsport

Är konceptet med belöningar hållbart i längden?

– Samhället är egentligen uppbyggt så här, man går till jobbet och får sin lön, säger Jonathan Ekros och fortsätter:

– Vi ser belöningssystemet som en slags inkörsport. När ungdomarna kommer hit och till exempel går på läxläsning, för att samla poäng till en belöning, ökar deras chanser att klara skolan och få ett jobb i framtiden.

Arvsfondsprojekt

Sedan ett par år tillbaka är Neighbourhood ett arvsfondsprojekt med stöd från Allmänna arvsfonden. Budgeten för projektet är drygt en miljon kronor om året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.