Att bären vattnats med orent vatten kan vara orsaken till magsjuka. Foto: Arkivbild

Är du det minsta orolig – koka bären

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ytterligare en person har dött efter magsjukeutbrottet i Ljungby, där smittade hallon misstänks vara orsaken, kommer rådet att koka bären om man är orolig.

– Skölj, ansa och var noga med handhygienen, säger Erik Ullnér, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Växjö.

Han menar att man bör vara lika försiktig när det gäller alla bär, grönsaker och sallader.

Matförgiftning på äldreboende

Vattnas med orent vatten

Orsaken till att man kan bli dålig av att äta frysta eller också färska bär är, enligt Erik Ullnér, att bären ibland har vattnats med orent vatten. Det kan också bero på att den som plockat bären nte tvättat händerna ordentligt.

Att man skulle bli dålig av färska svenska bär har inte han hört talas om, men för egen del äter han bara det han plockat själv.

Däremot är han noga med att poängtera att risken att bli riktigt dålig i första hand gäller äldre, gravida, barn eller andra personer med nedsatt immunförsvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matförgiftning på äldreboende

Mer i ämnet