Arm skars av – företaget får böta en halv miljon

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsbrytaren till maskinen hade satts ur funktion när maskinen av misstag sattes igång. Den anställde hade då sin arm inne i maskinen och den skars av.

Den allvarliga arbetsplatsolyckan inträffade i Emmaboda sommaren 2015. Flera personer arbetade vid tillfället med en maskin som inte fungerade som den skulle.

För att åtgärda felet hade arbetarna tagit bort skyddsdörren och satt skyddsbrytaren ur funktion, vilket innebar att maskinen kunde köras trots frånvaro av skyddsdörr.

Gick inte att rädda

När maskinen sedan skulle provköras hade en arbetare sin arm inne i maskinen. Av misstag råkade då en kollega starta maskinen och armen skars av vid armbågen. Armen gick inte att rädda.

Företaget har nu fått en företagsbot på 500 000 kronor enligt ett strafföreläggande om arbetsmiljöbrott. Enligt åklagaren har ansvariga på företaget inte satt in tillräckliga åtgärder för att förebygga händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.