Foto: SVT

Oklart hur jättevarsel påverkar Kalmar och Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Under morgonen kom beskedet att var tredje anställd på Arbetsförmedlingen kommer att varslas om uppsägning. Hur det kommer att slå mot kontoren i Kronoberg och Kalmar län är oklart

Varslet, som kommer att påverka Arbetsförmedlingens verksamhet i hela landet, är ett av de historiskt största i Sverige någonsin. Carina Lindgren är ansvarig chef för Arbetsförmedlingens kontor i Kalmar län. Hon menar att morgonens besked inte kom som en chock

– Vi på var väl medvetna om vilka ekonomiska förutsättningar vi fått av regeringen. Vi visste att beskedet skulle komma men vi visste inte riktigt omfattningen, säger Carina Lindgren.

Hur har ni agerat under morgonen?

– Hos oss har vi pratat med våra medarbetare om det här nu på morgonen, och vi finns tillgängliga för att svara på deras frågor.

Kontor kommer att drabbas

Exakt var och hur uppsägningarna kommer att slå är för tidigt att säga, men det kommer att innebära att mängder av de cirka 240 kontoren i Sverige försvinner. I Kalmar län finns sju fysiska kontor: Kalmar, Nybro, Emmaboda, Färjestaden, Hultsfred, Oskarshamn och Västervik.

– Just nu är förhandlingarna på myndighetsnivå så vi vet ingenting om i vilken utsträckning det kommer att påverka oss, säger Carina Lindgren.

”Måste titta på kompetens”

Peter Andersson är marknadsområdeschef på Arbetsförmedlingen i Småland-Blekinge.

– Nu har vi gått ut med ett varsel på nationell nivå och det innebär att vi sätter igång arbetet med att titta på geografi, kompetens och sådant tillsammans med fackliga organisationer. Sedan går vi in i förhandlingar. Var det kommer landa är omöjligt att säga i dagsläget, det kommer ta tid. Men naturligtvis kommer det här drabba hela Sverige, säger han.

Finns något som tyder på att Småland skulle drabbas hårdare än andra delar av landet?

– Nej det kan jag inte säga, absolut inte. Vi är en nationell myndighet och det handlar mer om på vilket sätt vi behöver styra över till digitala kanaler, och gå in med mer leverans av privata aktörer.

SVT Nyheter Småland har sökt ansvarig chef för Arbetsförmedlingen i Kronoberg.

FAKTA: Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen har idag cirka 13 500 anställda och 430 konsulter.

Det finns idag 242 arbetsförmedlingskontor i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.