Foto: Jessica Gow/TT

Arbetslösheten minskar i Småland

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten fortsätter att sjunka och den minskar snabbast bland män. En förklaring är att en större andel utrikes födda män nu får jobb. I Kronobergs län var arbetslösheten i februari 8 procent och i Kalmar län 7,5 procent.

Bland Kalmar läns kommuner har Mörbylånga idag lägst arbetslöshet med 4,2 procent av arbetskraften, medan Högsby och Hultsfred har högst arbetslöshet med 13,7 respektive 10,7 procent. Men i Hultsfred har samtidigt den största förbättringen skett under det gångna året.

– Där minskade arbetslösheten med 2,3 procentenheter jämfört med februari 2018, säger Hanna Glössner, analytiker på Arbetsförmedlingen i ett pressutskick.

Totalt har antalet inskrivna vid arbetsförmedlingen i Kalmar län minskat med 855 personer under det senaste året.

Fler utrikes födda män i arbete

I Kronobergs län minskade antalet inskrivna vid arbetsförmedlingen med drygt 300 personer under samma period. Länet följer också utvecklingen i resten av landet där arbetslösheten minskar mest för män. Detta beror främst på att andelen utrikes födda män som fått arbete har ökat.

– Även om arbetslösheten bland utrikes födda är betydligt högre än för inrikes ser vi en stadig positiv trend att fler får arbete, säger Valdete Hashani, arbetsmarknadsanalytiker vid Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Störst skillnad mellan unga män och kvinnor

Totalt var 348 000 personer i Sverige inskrivna som arbetslösa i slutet av februari. Det motsvarar en arbetslöshetsnivå på 6,9 procent, jämfört med 7,4 procent i februari för ett år sedan.

Fortfarande är dock den totala arbetslösheten lite högre för män än kvinnor. Skillnaden är tydligast bland unga, där arbetslöshetsnivån för unga män ligger på 10, 1 procent, medan arbetslöshetsnivån för unga kvinnor ligger på 6,9 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.