Tre lärare misshandlades av eleven på en skola i Alvesta. Foto: Illustration/SVT Design

Arbetsmiljöinspektion på Alvestaskola efter misshandel

Publicerad

Efter den allvarliga misshandeln på en skola i Alvesta i förra veckan kommer nu Arbetsmiljöverket göra en riktad inspektion på skolan. Två av lärarna fick föras till sjukhuset med skallskador efter händelsen.

Av den anmälan som skickats till Arbetsmiljöverket framgår att eleven blev utåtagerande och utsatte tre lärare för misshandel.

Två av lärarna fick föras till sjukhus med skallskador, och en fick uppsöka vård på vårdcentral.

Har fått lämna sjukhuset

Under måndagen höll utbildningschefen ett avstämningsmöte med personal och rektor på den aktuella skolan. Båda lärare som förra veckan fick vård på sjukhus har kunnat åka hem, uppger Carsten Wulf, utbildningschef i Alvesta. Samtliga drabbade lärare är dock sjukskrivna och eleven är avstängd från skolan.

– Det är många känslor i detta, dels har det varit en oro för kollegorna och sen i förhållande arbetsmiljö och arbetssituation och vad som händer där, säger Carsten Wulf.

Riktad inspektion på skolan

Utöver den polisutredning som nu pågår om grov misshandel, kommer både skolan själv och Arbetsmiljöverket göra en utredning. Arbetsmiljöverket kommer även att göra en riktad inspektion på den aktuella skolan i Alvesta i slutet av september.

Man kommer då att träffa arbetsgivare och skyddsombud på skolan. Om man under inspektionen upptäcker brister kommer det ställas krav på skolan att åtgärda dem.

– Det är positivt att de kommer ut och tittar på det, och att vi kan få en professionell hjälp och vägledning om vi hanterat det förebyggande arbetet på ett bra sätt, säger Carsten Wulf.

Misstänkt för grov misshandel

Brottsutredningen mot eleven pågår och har tagits över av en åklagare. Pojken, som är 15 år, är misstänkt för grov misshandel.

– Man ska höra de inblandade offren, och också skaffa in dokumentation om deras skador. Sen har vi andra vittnen som ska höras därefter, säger Yvonne Rudinsson, ansvarig åklagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.