Arkeologen Veronica Palm med runstenen. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Arkeologen om fyndet av runstenen: ”Spektakulärt”

Uppdaterad
Publicerad

– Det är ett spektakulärt fynd, säger arkeologen Veronica Palm om runstensfyndet i Loftahammar. SVT Nyheter Småland besökte fyndplatsen – och familjen som lever där järnåldersgården en gång låg. Se dem berätta om stenfyndet i klippet.

”Gärdar reste denna sten efter Sigdjärv, sin fader, Ögärds make”, så lyder texten på den unika runsten som hittats på Hellerö Gård utanför Loftahammar.

Utformningen av rundjurets huvud talar för att stenen ska dateras till 1000-talets första hälft, enligt runologen Magnus Källström.

Ska ställas ut

Nu ska stenen restaureras, för att senare kunna ställas ut – eventuellt på fyndplatsen. Där bor Noah och Alice Larsson, som också är barnbarn till bonden Lennart Larsson som plöjde upp stenen ur sin åker.

I området har man även tidigare gjort fynd som pekat på att platsen varit bebodd länge. I början av 2000-talet hittades bland annat flera silvermynt på familjens gård, jämngamla med den nyfunna runstenen.

– Jag är ganska säker på att vi kommer hitta fler saker här, säger Noah Larsson.

Kusinerna Noah Larsson, 10 år, och Alice Larsson, 9 år. Deras morfar/farfar plöjde upp runstenen på familjens gård. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.