Runolog från Riksantikvarieämbetet tyder stenens ruinskrift. Runstenen hittades en en lantbrukare utanför Loftahammar som plöjde sin åker. Foto: Västerviks museum

Lantbrukare plöjde upp unik runsten – arkeologerna eld och lågor

Uppdaterad
Publicerad

En lantbrukare norr om Loftahammar var ute och plöjde på sin åker då traktorn stötte emot något. Det visade sig vara en stor fin och slät sten som han sparade för att använda till trappa. Men när stenen lyftes upptäcktes runor på undersidan, det visar sig vara ett ovanligt fynd.

Runstenen har hittills varit okänd och är därför extra intressant.

– Den är i jättefint skick. Det är ovanligt att hitta runstenar i så fint skick. Den måste ha ramlat omkull för länge sen för åkern har ju använts länge. Det var en slump att han var på stenen med plogen och kunde hitta den. Den låg upp och ner, säger Veronica Palm som är biträdande museichef på Västerviks museum och arkeolog.

Daterad till 1000-talet

Hellerö utanför Loftahammar var en viktig plats under yngre järnåldern och på platsen har fynd tidigare gjorts, senast 2006 då en silverdepå från vikingatiden hittades, uppger Västerviks museum.

Runstenen är daterad till 1000-talets första hälft.

Länsstyrelsen i Kalmar ska nu rengöra och konservera stenen som sedan ska kunna beskådas av allmänheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.