Foto: Arkivfoto/SVT

Arkeologiska undersökningar på Fredriksskans i Kalmar

Publicerad

Arkeologiska undersökningar kommer genomföras på delar av Fredriksskansområdet i Kalmar i samband med att man bygger nya bostäder.

En undersökning med markradar som gjordes i ett tidigt skede visade att det finns strukturer i marken som kan vara från den gamla befästningen Fredriksskans.

– Undersökningarna visade att större delen av skansen troligtvis är bortgrävd. Men länsstyrelsen ville ha en arkeologisk förundersökning för att se om man ändå kan hitta något i marken, säger Mattias Andersson, huvudprojektledare Kalmar kommun.

Skulle skydda Kalmar från angrepp

Förhoppningen är att kunna få fram information om huruvida den gamla befästningen haft någon annan funktion än försvarsteknisk. Det ursprungliga syftet var att skydda centrala Kalmar från angrepp från Malmfjärden.

– Vi vet väldigt lite om skansen men hoppas kunna lära oss något genom den arkeologiska undersökningen.

Ska inte påverka bostadsbyggandet

Den arkeologiska undersökningen genomförs under månadsskiftet april/maj. Området som påverkas är delar av parkeringen på gamla c-plan. Hittas något intressant kan en större arkeologisk undersökning komma att genomföras innan byggnationen startar. Det sker i så fall i samband med att området saneras och är inget som påverkar tidsplanen för byggnationen av bostäder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer