Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT har varit i kontakt med Maria Arnholm som nu säger att hon ska betala tillbaka pengarna för taxiresorna. Foto: Claudio Bresciani/TT

Maria Arnholm betalar tillbaka för privata taxiresor

Uppdaterad
Publicerad

Kronobergs landshövding Maria Arnholm betalar tillbaka 82 000 kronor för privata taxiresor som hon låtit länsstyrelsen betala för. Det skriver hon till P4 Kronoberg.

Arnholm har enligt anställningsavtalet rätt till ersättning för buss- eller tågresor mellan hemmet och arbetet. Taxi ingår inte. Trots det har hon sedan 2020 åkt taxi för 82 000 kronor mellan hemmet i Stockholm och centralstationen på länsstyrelsens bekostnad. Något som kommit fram av P4 Kronobergs granskning.

Denna summa ska hon nu betala tillbaka, rapporterar radion.

Arnholm har tidigare varit partisekreterare för Liberalerna och jämställdhetsminister i regeringen Reinfeldt.

”Har blivit uppenbart för mig”

När SVT söker Arnholm på torsdagen vill hon inte medverka i en intervju. Istället svarar hon skriftligt.

– Därför att det har blivit uppenbart för mig att det hade behövts ett beslut på att taxiresor hem är en förmån. Det finns inget sådant beslut och därför betalar jag tillbaka pengarna, säger Maria Arnholm.

Vad tänker du om ditt ansvar när det gäller att hantera skattebetalarnas pengar?

– Som myndighetschef har jag ett stort ansvar för att både jag själv och länsstyrelsen hanterar skattepengar på ett ansvarsfullt sätt. Just i det här fallet har jag fått ersättning för taxiresor, vilket jag uppfattade att jag hade rätt till. När det uppdagades att så inte var fallet bestämde jag mig för att betala tillbaka för taxiresorna.

Regeringen: ”Har förtroende för alla myndighetschefer”

SVT har varit i kontakt med civilminister Erik Slottner (KD) som är den minister som ansvarar för Länsstyrelserna.

– Skattepengar ska alltid värnas om och regeringen utgår från att myndighetschefen följer gällande rätt. Det är upp till länsstyrelsen att reda ut det här, skriver civilminister Erik Slottner till SVT i ett mejl.

Har regeringen fortsatt förtroende för Maria Arnholm?

”Regeringen har förtroende för alla myndighetschefer” skriver civilministerns pressekreterare i ett mejl till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.