– Jag blev enormt glad, säger Åsa Jungnelius till SVT Nyheter Småland. Foto: Privat/Johannes Rydström/Märta Thisner/LNU

Två nya hedersdoktorer utsedda vid Linnéuniversitetet

Uppdaterad
Publicerad

Det är fakulteten för konst och humaniora vid Linnéuniversitetet som har utsett konstnären Åsa Jungnelius till hedersdoktor medan samma titel har förärats Vésteinn Hafsteinsson av faktulteten för samhällskunskap.

Åsa Jungnelius har under långt tid arbetat med glas och är känd för att bland annat ha skapat glasföremål för glasbruket Kosta Boda.

–  Jag blev enormt glad, säger hon till SVT Nyheter Småland. Det är lite omtumlande att bli uppmärksammad för det arbetet som man har gjort. Man har gnetat på och försökt hitta hur ens konstnärskap kan ge och sammanflätas med samhället – konst är tätt sammankopplat med demokrati och har aldrig känts mer angeläget än nu, säger Åsa Jungnelius.

Diskuskastaren Vésteinn Hafsteinsson

Fakulteten för samhällsvetenskap har utsett den isländska diskuskastaren, tillika friidrottstränaren Vésteinn Hafsteinsson till hedersdoktor. Han har deltagit i fyra OS och tävlat i många mästerskap.

– Vésteinn är en god ambassadör för Linnéuniversitetet då han har stor respekt för vetenskapen och jobbar med ett vetenskapligt förhållningssätt. Han är en förespråkare av samverkan mellan Linnéuniversitetet och andra samhällsaktörer. I hans samarbete med akademin bidrar han också till att sätta kunskap i rörelse, säger Marie Hedberg, prodekan vid fakulteten för samhällsvetenskap, i samma pressmeddelande.

De båda hederstagarna kommer att bli tilldelade doktorshattarna den 3 februari nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.