Jessica Beck berättar att ofta upplever både farliga situationer och får utstå glåpord från arga trafikanter. Foto: TT / SVT

Trafikvakten: ”De kallar mig hora”

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag utsätts de som arbetar utmed våra vägar runt om i landet för mycket stora risker i sina jobb. Och ett vägbygge i Småland, mellan Västervik och Vimmerby är inget undantag. Nu larmar facket om att hot och farliga situationer blir allt vanligare.

Annelie Faxenhed är signalvakt och står med mössa och tjocka kläder på sig. Hon håller koll på trafiken vid ett vägbygge mellan Västervik och Vimmerby. Här ska ny asfalt läggas samtidigt som trafiken som består både av personbilar och tyngre fordon passerar i en strid ström.

I handen har Annelie Faxenhed en röd flagga som ska stoppa trafiken. Och för det mesta stannar bilister som de ska. Men inte alla.

– Det var ju en som försökte buffa iväg mig, för han tyckte inte att jag skulle stå mitt i vägen. Han körde helt enkelt på mig, säger hon.

Men tillägger att hon inte blev skadad eftersom bilisten inte körde så fort.

Farliga situationer dagligen

Varje dag är det nära att något allvarligt händer. Hennes kollega Carina Gustavsson, som också jobbar som signalvakt, berättar om bilister som kör fort och bromsar in alldeles intill där hon står.

– Då är det inte så roligt.

Jessica Beck jobbar också vid vägbygget. Hennes jobb är att sätta ut skyltar som varnar trafikanterna för att de närmar sig en vägarbetsplats.

– Jag har blivit kallad fitta och hora. Och fått höra att jag ska flytta på mig och inte stå i vägen, säger hon.

”Kan bli riktigt otäckt”

Hennes farligaste arbetspass är när hon skyltar upp tidiga morgnar, eller tar ner skyltarna på kvällen. Då jobbar hon ensam och kan bli passerad av en bil alldeles intill henne, en bil som kör i hundra kilometer i timmen.

– Då kan det bli riktigt otäckt, säger Jessica Beck.

– Man blir både arg, ledsen och besviken och känner sig hjälplös många gånger. För vi försöker göra ett så gott arbete vi någonsin kan, men sätta foten på bromsen, det måste bilisterna göra själva. Det kan vi inte göra åt dem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.