Timmy Edström hävdar att han handlade i nödvärn. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Slog sönder bilruta – får stöd från hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen dömdes en vägarbetare till dagsböter och villkorlig dom efter att ha slagit en asfaltsraka genom fönstret på en bil. Nu berättar mannen själv att han har för avsikt att överklaga domen.

Det var vid ett vägarbete vid E4 utanför Ljungby som saker och ting spårade ur. Arbetsledaren Timmy Edström och hans arbetslag jobbade utmed vägen när han såg en bil närma sig i för hög hastighet. Timmy klev ut framför bilen för att markera. När den inte stannade så slog han till med en asfaltsraka över bilens ruta.

Föraren till bilen anmälde Timmy Edström för skadegörelse, och han dömdes till villkorlig dom och dagsböter på nästan 11 000 kronor.

Hävdar nödvärn

Men Timmy, som varje dag upplever att bilister utsätter honom och hans kollegor för fara, vägrar acceptera domen, och tänker överklaga.

– Jag har inte pratat med min advokat än, så jag vet inte exakt hur formuleringen blir, men jag vill ha domen överklagad, för jag anser att jag handlade i nödvärn, säger Timmy Edström.

Han menar att han genom sitt agerande förhindrat en olycka.

– Jag är ansvarig för mina arbetskamrater på arbetsplatsen och såg bilen komma utan att den saktade ner, hade jag inte fått stopp på bilen hade det kunnat hända en mycket svår olycka.

Bekräftas av Trafikverket

På Trafikverket bekräftar man bilden av att vägarbetarna är utsatta. De senaste åren har drygt 200 arbetsolyckor årligen anmälts i landet inom anläggningsbranschen, visar statistik från Arbetsmiljöverket. Och det är framför allt trafikanternas brist på hänsyn som är bekymret.

– Många trafikanter är stressade och har inte den respekt de behöver ha när de passerar en vägarbetsplats, säger Torbjörn Axelsson, enhetschef för underhåll på Trafikverket i södra Sverige.

Stöd från hela landet

Sedan domen blev känd under torsdagen har branschfolk från hela landet hört av sig till Timmy Edström.

– Det strömmar in pengar. Folk vill hjälpa till med böterna.

Men det du gjorde hade ju kunnat orsaka en annan olycka, ångrar du dig inte?

– Nej, det gör jag inte. Vi riskerar livet ute på vägarna och ser dagligen hur folk kör alldeles för fort. Det måste bli ett slut på det.

Men att slå sönder en vindruta, är det rätt sätt?

– Jag medger att det rann över, men anser att jag handlade i nödvärn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

vägarbetare slog in ruta

Mer i ämnet