Åsa Karlsson Björkmarker (S) och Per Schöldberg (C). Foto: SVT

Efter stadshusbeslutet: oro och optimism delar politiken

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter beslutet om att det nya kommunhuset ska byggas på stationsområdet i centrala Växjö består kommunen av en nöjd blågrön majoritet och en oroad, bekymmersam opposition.

Dagen efter att kommunfullmäktige klubbat igenom förslaget om det nya kommunhuset på stationsområdet, fortsätter diskussionerna om vad som är bäst för kommunen.

Oppositionen är oroad inför vad som nu händer.

Nya stads- och stationshuset i Växjö

– Det var ju väntat att förslaget skulle gå igenom, men det är ändå bekymmersamt att det blev så här. Jag är rädd för att kostnaderna inte stannar vid 713 miljoner kronor men hoppas för kommuninvånarnas skull att den ändå gör det, säger Åsa Karlsson Björkmarker (S).

Hon säger också att det kanske finns ett investeringsbehov, men att det är fel att göra det just nu under ”brinnande” högkonjunktur.

– Varje investering vi gör innebär att vi tar pengar från driften i kommunen och det är inte bra, säger Åsa Karlsson Björkmarker.

”Komplex satsning”

I motsats till oppositionen så är det en nöjd blågrön majoritet som nu kan se fram emot bygget och en framtida flytt av kommunhuset.

– Jag är väldigt glad. Jag ser fram emot den här satsningen som är komplex och som man ska ha respekt för, säger Per Schöldberg (C).

Han anser att investeringen är något som ska komma alla kommuninvånare till del. Han säger också att det finns ett värde i den nya fastigheten som ska byggas, vilket är bra för kommunens ekonomi, enligt honom. Men frågan är om kommuninvånarna kan få loss några pengar ur den fastigheten.

– Nej, man får inte loss de pengarna men det är en tillgång som finns där. Och Växjö kommun har väldigt god och stabil ekonomi så det här klarar vi, säger Per Schöldberg.

Oppositionen vill ha kvar kommunhuset

Konflikten i frågan ligger bland annat i att oppositionen vill att kommunhuset ligger kvar på nuvarande plats och att fastigheten renoveras allt eftersom det finns renoveringsbehov. Majoriteten anser att det skulle bli dyrare årskostnad att renovera nuvarande kommunbyggnad än vad det blir att bygga nytt.

Stationsområdet med det nya kommunhuset beräknas vara färdigbyggt vid årsskiftet 2020/2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya stads- och stationshuset i Växjö

Mer i ämnet