Förslaget på det nya stads- och stationshuset som White arkitekter presenterades i januari. Foto: White arkitekter

Växjö får ett nytt stads- och stationshus

Uppdaterad
Publicerad

Efter lång debatt röstade kommunfullmäktige i Växjö på onsdagskvällen igenom den blågröna majoritetens förslag att bygga ett nytt stads- och stationshus i centrala Växjö. Ett projekt som beräknas kosta totalt 713 miljoner kronor.

Sedan planerna på bygget blev klara och arkitekternas ritning presenterades har förslaget om ett nytt stads- och stationshus väckt många reaktioner bland Växjöborna.

Inversteringskostnaden har varit en fråga som mött motstånd från opposition och kommuninvånare. En grupp kommuninvånare har också fört fram ett alternativt förslag där kommunhuset byggs i stadsdelen Araby.

Nytt kommunhus i Växjö

Enligt handlingar som Smålandsposten tagit del av beräknas det nya byggnaden kosta totalt 713 miljoner, vilket är 193 miljoner mer än vad man räknade med för ungefär ett år sedan. Jernhusen ska betala 45 miljoner kronor för bygget av järnvägsstationen.

Förslaget återremitterades

Vid det senaste sammanträdet 17 oktober återemitterade en tredjedel av fullmäktige förslaget till tisdagens möte. Ledamöterna ville då se siffror på vad det skulle kosta att renovera dagens kommunhus, istället för att bygga ett helt nytt.

I remissen kom den blågröna majoriteten senare med en ny beräkning som visade att byggandet av ett nytt stads- och stationshus skulle bli 4,3 miljoner billigare i årlig hyra, än att behålla det gamla kommunhuset.

”Inget lite lagom och mellanmjölk”

I tisdagseftermiddagens debatt i kommunfullmäktige underströk partierna i Blågröna Växjö att förslaget löser tre byggproblem och ger Växjö både ett nytt stadshus, ett nytt stationhus och 250 nya bostäder på platsen för det gamla kommunhuset.

– Vi åstadkommer en trippellösning och Växjö är en enormt växande stad och som kommun en motor i hela södra Sverige. Då ska vi ska inte ha en förväntning om att göra något som är lite lagom och mellanmjölk. Istället tar vi ett beslut som innebär att vi skapar världens modernaste parlamentsbyggnad ifråga om öppenhet och tillgänglighet, sa Per Schöldberg (C) under debatten.

Oppositionen svarade med att kritisera beräkningarna för att vara för optimistiska och stod fast vid att det skulle vara både billigare och bättre för miljön att behålla det gamla kommunhuset med förbättrat underhåll.

– Växjö kommuns attraktion har väldigt lite med kommunhuset att göra tror jag. Det befintliga kommunhuset duger gott ett tag till och vi behöver inget nytt glashus. Det vore slöseri med resurser att riva hela kvarteret och bygga bostäder där istället, svarade Örjan Mossberg (V).

”Drar upp kostnaderna för bostäder”

Åsa Karlsson Björkmarker (S) underströk sedan att det nya stads- och stationshuset är den näst största investeringen i kommunens historia efter bygget av Arenastaden. Hon menade även att hyreskostnaderna i det nya stadshuset kommer att öka med 15 miljoner kronor jämfört med dagens kommunhus.

– Mitt under en brinnande högkonjuktur så riskerar investeringskostnaderna att stiga, ta resurser från andra investeringar och dra upp kostnaderna bostäder som behöver byggas i Växjö, sa hon i kommunfullmäktige.

– De beräkningar vi gått utifrån visar det kommer att vara 4,3 miljoner lägre hyra för ett nytt stadshus, än att renovera det nuvarande kommunhuset, upprepade John Malmqvist (KD).

Het debatt in i det sista

Efter mer än tre timmars debatt röstade sedan den blågröna majoriteten i fullmäktige klockan 19.30 igenom bygget med röstsiffrorna 34-24.

– Det är ett viktigt beslut för Växjö och för utvecklingen av stationsområdet. Nu kan vi fokusera på att skapa en hållbar arbetsmiljö för våra medarbetare, en tillgänglig plats för kommuninvånarna och en station som uppfyller alla behov som finns hos resenärer och besökare, säger Per Schöldberg (C).

Nu kommer bygglovsansökan för den tillfälliga stationen att lämnas in och planen är att bygget av en tillfällig station påbörjas i januari. Stationsbyggnaden rivs i mars och då startar bygget av det nya stads- och stationshuset.

Beslutet innebär som sagt även att 250 nya bostäder kan börja byggas där det befintliga kommunhuset idag ligger.

Hela bygget räknas vara klart vid årsskiftet 2020/2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nytt kommunhus i Växjö

Mer i ämnet