Astrid Lindgrens världs vd, Joacim Johansson, berättar varför han tycker att förslaget från Folkhälsomyndigheten är orimligt. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Astrid Lindgrens värld om nya besöksförslaget: Orimligt av FHM

Uppdaterad
Publicerad

Reaktioner på förslaget att maxantalet gäster på temaparker ska beräknas utifrån 20 kvadratmeter per besökare sågas idag av branschen. Som jämförelse kan nämnas att besöksantalet i publika inomhusmiljöer räknas utifrån tio kvadrat per besökare.

– Det är anmärkningsvärt att vi skulle ha dubbelt så stor yta per gäst jämfört med en galleria eller ett köpcenter, säger Jocke Johansson som är vd på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.

Förstår inte anledningen

I torsdags presenterade Folkhälsomyndigheten sitt förslag till restriktioner som ska reglera nöjesparker, djurparker, temaparker och liknande anläggningar. Att antal gäster skulle begränsas inför säsongen var ingen direkt överraskning för parkägarna. Däremot reagerar man på flera håll kring att maxantalet gäster skall beräknas utifrån 20 kvadratmeter per besökare.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– I övriga Europa har man sedan i somras haft fyra kvadratmeter per gäst, säger Jocke Johansson.

Om förslaget står fast, kan ni öppna första maj som aviserat?

– Det finns en risk att ekonomin blir så dålig att vi behöver vrida och vända på alla räkningarna och då för vi se om det är möjligt att hålla öppet överhuvudtaget.

Full fart i inför säsongen

Inför säsongsöppningen den 28 maj jobbar nu Astrid Lindgrens Värld på som vanligt med bland annat säkerhet, rekrytering av medarbetare och snart börjar repetitionerna för föreställningarna.

– Alla är ju så klart beredda på snabba förändringar när det gäller covid-19. Och vi har planer för olika typer av scenarior som kan komma hända, säger Jocke Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet