Åtal om gruppvåldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Åtta män åtalas nu för en gruppvåldtäkt som inträffade i en lägenhet vid flyktingförläggningen i Mariannelund utanför Eksjö natten mot den tredje december förra året.

En granne som mötte den utsatta kvinnan tidigt på morgonen har vittnat att kvinnan var mycket rädd och uppriven och att hon hade svårt att sitta på grund av smärtan efter övergreppen.

En av de nu åtalade männen hade enligt polisen fått uppdraget att skaffa en kvinna till förläggningen med avsikt att utnyttja henne sexuellt.

Gruppvåldtäkt på flyktingförläggningen

Väl på plats har alla männen, enligt åklagaren gemensamt och i samförstånd med våld tvingat kvinnan till samlag och till att tåla sexuella handlingar som, med hänsyn till kränkningens art och omständigheterna i övrigt, är att jämföra med samlag.

Våldet har bestått i att alla, under lång tid deltagit i handlingen, och genom att begränsa kvinnans rörelsefrihet tvingat sig till samlag.

Vanmäktigt tillstånd

Under övergreppen har kvinnan enligt åklagaren försatts i ett vanmäktigt tillstånd helt ur stånd att försvara sig eller värja sig mot de sexuella övergreppen. Under tiden övergreppen pågick höll männen fast hennes huvud och höll för hennes mun så att hon inte kunde skrika på hjälp.

Kvinnan som enligt åklagaren var påverkad av alkohol har efter en stund försatts i ett chockartat och passivt tillstånd. Detta avskräckte dock inte den man som tog med kvinnan till flyktingförläggningen att därefter själv utsätta henne för ytterligare sexuella övergrepp.

Enligt åklagaren är brottet att anses som grovt med hänsyn till dess hänsynslöshet och råhet.

Åklagaren Gunnar Brodin kräver att sju av de åtalade männen utvisas ur landet om de fälls för brottet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruppvåldtäkt på flyktingförläggningen

Mer i ämnet