Gäddor som leker är en ovanlig syn i våtmarkerna på Öland. Foto: Olof Engstedt

Så kan gäddan räddas med återställda våtmarker

Publicerad

En förutsättning för att gäddorna ska kunna bli fler längs Ölands kuster är att våtmarker återställs så att de kan leka där.

Under våren tar sig gäddorna upp från havet och vidare till våtmarkerna för att leka.

– De kan lätt simma en mil upp och ner längs kusten och vandra 10 kilometer upp genom ett vattendrag, säger Olof Engstedt, projektledare på Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund.

Rommen läggs på grässtrån som finns överallt i en våtmark. När rommen kläckts fäster sig ynglen fast på grässtråna. I våtmarken äter de växtplankton, insekter och fisk och växer sig stora innan de simmar ut i bäcken och vidare till havet.

– Våtmarkerna är väldigt viktiga för gäddans utveckling.

Återvänder till sin födelseplats

Olof Engstedt har doktorerat om gäddor.

– De återvänder till samma vattendrag där de föddes. De känner igen lukten och den kemiska sammansättningen på vattnet.

När våtmarker försvinner får gäddorna problem.

Vad kan man göra för att gäddorna ska bli fler?

– Återskapa våtmarker. Det går att göra genom att plugga igen diken som en gång grävts ut och skapa en fiskväg så gäddorna kan ta sig dit och tillbaka, säger Olof Engstedt.

Sportfiske- och fiskevårdsförbundet har ett nära samarbete med markägare, oftast lantbrukare, och tittar på vad det finns för möjligheter att restaurera våtmarksmiljöer.

I klippet kan du höra mer om vad som är viktigt för att rädda gäddan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.