Foto: Riksdagen/Stina Stjernkvist/TT

Löfvens avgång ett väntat besked för småländska riksdagsledamöterna

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet som kom under dagen, att statsminister Stefan Löfven väljer att avgå, var väntat. I alla fall av de riksdagsledamöter som SVT Småland talat med. Vem som kommer att bli ny statsminister råder det däremot delade åsikter om.

För Monica Haider (S) riksdagsledamot från Älmhult var dagens besked, både väntat med också lite sorgligt.

– Spelets regler är ju på det här sättet, men lite sorgligt känns det ändå, säger hon.

Vill inte spekulera i framtiden

Vem som får uppdraget att bilda ny regering i Sverige efter att Stefan Löfven i dag begärde att bli entledigad från sitt uppdrag, vill hon inte spekulera i.

– Men det är klart jag hoppas att det blir han igen, säger hon.

Och väntat var det, att statsministern skulle begära att bli entledigad, i alla fall utifrån hennes horisont som Socialdemokratisk riksdagsledamot. Men om framtiden vågar hon knappt ens gissa.

– Det är omöjligt att svara på frågan om hur det kommer att bli. Nu blir det för oss riksdagsledamöter att vänta tills det är dags att rösta, säger hon.

SD: ”Rimligt att talmannen börjar med Ulf Kristersson”

Även riksdagsledamoten Mattias Bäckström Johansson (SD) från Oskarshamn tycker att dagens besked var väntat.

– Med tanke på att vi befinner oss i en besvärlig pandemi och med allt som följer av det, så måste jag säga att det var ett väntat besked.

Han vill dock se en konservativ regeringsbildning, eftersom han anser att den regering som avgick under dagen misslyckats.

– Så jag anser att det är rimligt att talmannen börjar med Ulf Kristersson, säger Mattias Bäckström Johansson.

Se vad som ledde fram till regeringskrisen – förklarat på 60 sekunder:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.