Lars Rosander (C)/ Ragnar Lindberg (S) Foto: SVT/Pressbild

Kommunpolitiker hoppas på statlig hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Lärare i modersmål är liksom i svenska som andraspråk en bristvara. Politiker i Lessebo och Hultsfred hoppas på hjälp från statligt håll.

Lessebo kommun är bland de kommuner som tar emot flest flyktingar i förhållande till sin folkmängd. Här känner man också av svårigheterna att rekrytera behöriga lärare i svenska som andraspråk.

– Men det handlar om många andra ämnen också. En annan viktig del för att nyanlända ska lära sig svenska är att det finns lärare som kan undervisa i deras modersmål vilket också svårt att hitta, säger Ragnar Lindberg (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Lessebo kommun.

Brist på lärare i svenska som andra språk

Vad gör ni åt det här?

– Vi gör så gott vi kan. Vi scannar av var kompetensen finns i närheten och hur vi kan locka hit dem men det behövs insatser på nationellt håll. Vi behöver sprida mottagandet mer, säger Ragnar Lindberg.

35 olika språk i Hultsfred

Även i Hultsfred ser man att behovet av fler lärare med rätt kompetens.

– Vi är en kommunen med drygt 13 000 invånare och det talas 35 olika språk här. Även om vi får pengar så har vi svårt att rekrytera personal, säger kommunstyrelsens ordförande i Hultsfred Lars Rosander (C). 

Han förespråkar också mer insatser uppifrån.

– I dag får man etablera ett asylboende i princip var som helst och stora kostnader hamnar hos kommunerna. Från statligt håll måste man se över både regelverket och ersättningen till kommunerna, säger Lars Rosander (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brist på lärare i svenska som andra språk

Mer i ämnet