Avfallsbrottsligheten ökar – Naturvårdsverket utreder sopbovar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har gett Naturvårdsverket och flera andra myndigheter i uppdrag att utreda hur avfallsbrottsligheten ser ut i landet.

– Kriminella aktörer ser en möjlighet att tjäna pengar på det här området, säger Henrik Sandström, handläggare på Naturvårdsverket.

Avfallsbrottslighet har blivit ett sätt för kriminella att tjäna pengar på sophantering. Det är ett växande problem både i Sverige och internationellt.

– Vi ser att det ökar, säger Henrik Sandström från Naturvårdsverket.

Tanken är att myndigheterna ska hitta lösningar och åtgärder på de problem som nu finns kopplade till avfallsbrottslighet.

För mindre kommuner, som exempelvis Uppvidinge kommun där sopberget i Marhult ligger, har det lagts tid och resurser på att komma åt avfallsbrottsligheten, men det har varit för sent.

– Ett sådant här uppdrag är väldigt viktigt för att vi ska kunna samordna och bekämpa den här brottsligheten på ett effektivt sätt, säger Henrik Sandström.

En av utredningens kärnfrågor är att se över vilka kopplingar avfallshanteringen har till organiserad ekonomisk brottslighet, eller annan organiserad brottslighet.

”Rena gangstermetoder”

Till nästa budget föreslår regeringen att 50 miljoner kronor ska öronmärkas för att stärka arbetet mot just avfallsbrottslighet.

− Vi måste ta krafttag mot all form av brottslighet. Det är oacceptabelt att det finns rena gangstermetoder inom avfallshanteringen i Sverige. Nu kraftsamlar regeringen mot kriminalitet på miljöns bekostnad, sa tidigare Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) i ett pressmeddelande, när planerna presenterades.

Den 15 mars 2022 ska Naturvårdsverket tillsammans med flera länsstyrelser, Tullverket, Kustbevakningen, Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten presentera resultatet av den utredning som pågår nu.

Henrik Sandström jobbar på Naturvårdsverkets avfallsenhet. I klippet ovan hör du honom berätta mer om vad utredningen innebär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Osorterade sopor och nermalda bildelar dumpas på en industritomt i Marhult. Se turerna kring soptippen i klippet. Foto: Privat

AVFALLSBROTTSLIGHET

Den internationella organiserade avfallskriminaliteten har snart växt om den globala narkotikahandeln, enligt Interpol.

Kriminella företag används som verktyg för att slippa skatter och avgifter. Enligt Ekobrottsmyndigheten får företagen också ersättningar, bidrag och förmåner på felaktiga grunder.

Företagen är ofta kärnan i själva brottsupplägget, vilket innebär att välfärden finansierar den organiserade avfallsbrottsligheten, i allt högre grad.

Källa: Vägval för framtiden 4, en rapport från SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.