Konkursförvaltaren bedömer att området har ett negativt marknadsvärde då en sanering kan kosta från 50 till 90 miljoner kronor. Foto: Timo Menke

Ny ägare på gång till sopberget i Marhult: ”Kan inte bli sämre”

Uppdaterad
Publicerad

Inom kort får den gamla industritomten i Marhult, där 32 000 ton sopor dumpats, en ny ägare. Det var P4 Kronoberg först med att berätta. Enligt konkursförvaltaren är köparen en lokal entreprenör – som förutom soporna även får ta över ansvaret för saneringen.

Det har varit många turer med det skandalomsusade sopberget i Marhult, Uppvidinge kommun. Efter att förundersökningen om misstänkt miljöbrott lagts ner och att de dåvarande ägarnas bolag gått i konkurs bestämde sig kommunen för att ta över tomten genom expropriation, i hopp om att rädda området. Sommaren 2023 visade nytagna vattenprover från tomten på förhöjda halter av PFAS.

Nu har konkursförvaltaren Krister Havert fått tag på en köpare som är beredd att göra något åt den gigantiska tomten.

Sopberget i Marhult

– Det är en lokal entreprenör som är medveten om problemet på fastigheten. Personen anser att han har någon slags affärsidé trots att det ligger sopor och annan skit där, säger Krister Havert.

Vem köparen är, och vad fastigheten kostade vill konkursförvaltaren inte kommentera förrän själva tillträdet skett. Affären kommer gå i lås och bom under mars månad om inget oförutsett händer.

– Jag har ett uppdrag, och det är att försöka göra pengar av det här trots att läget är som det är. Men det är ingen oseriös köpare, och det kan inte bli sämre för Marhultsborna iallafall.

KLIPP: Sopberget i Marhult: Detta har hänt: (från år 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopberget i Marhult

Mer i ämnet