Utredningen kring sopberget i Marhult läggs ner. Foto: Olof Peterson

Utredning om sopberget i Marhult läggs ned – går inte att bevisa brott

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen om miljöbrott på den gamla sågverkstomten i Marhult har lagts ned. Det går inte att bevisa att de inblandade gjort sig skyldiga till brott, menar åklagaren.

År efter år har nermalda bildelar och osorterat skräp dumpats i Marhult, Uppvidinge kommun. Byinvånarna har fått leva med konsekvenserna: råttor, omkringflygande skräp och en illaluktande stank.

Under hösten 2020 polisanmälde Uppvidinge kommun ett av företagen som kört soporna till Marhult, och fastighetsbolaget som äger marken, för miljöbrott och otillåten avfallstransport.

Kopplingar till nationell miljöbrottshärva

När förundersökningen startade visade det sig att det fanns spår som pekade mot en en av Sveriges största miljöbrottshärvor, och utredningarna bedrevs parallellt med varandra.

– Det finns personer som förekommer i Marhultsutredningen som har kopplingar till en större utredning avseende grovt miljöbrott, som pågår för tillfället, sa Kristina Persson, dåvarande åklagare i fallet.

Går inte att bevisa brott

Det skulle komma ett åtal under början av 2022, men nu har utredningen om Marhult lagts ned trots att den fortfarande ingår i den större nationella miljöbrottshärvan.

– Mer specifikt handlar det om svårigheten att bevisa vem som var ansvarig för att avfallet hamnade på platsen. Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt, skriver nuvarande åklagare Anders Gustafsson i ett mail till SVT.

KLIPP: Detta har hänt – sopberget i Marhult

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Osorterade sopor och nermalda bildelar dumpas på en industritomt i Marhult. Se turerna kring soptippen i klippet. Foto: Privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopberget i Marhult

Mer i ämnet