Ida drömde om lantlivet i Marhult – 32 000 ton sopor dumpades vid tomten

Uppdaterad
Publicerad

Ida Ehrnborg med familj flyttade till Marhult i Uppvidinge kommun fem år sedan. Då var drömmen att föda upp ankungar och låta tvillingdöttrarna springa i blåbärssnåren bakom husknuten. Nu har idyllen förvandlats till en mardröm – då 32 000 ton sopor dumpats ett stenkast från tomten.

– Min första tanke när jag flyttade hit var att man skulle kunna göra sågverkstomten till en arena för konserter och events. Liksom vända något som rasat och göra till något positivt istället, säger Ida Ehrnborg.

När sågverket stängde 2004 fick 60 anställda gå, och sedan dess har turerna har varit många.

32 000 ton sopor växte fram

Några år efter att Ida och familjen slagit sig ned i Marhult började det dyka upp osorterat skräp på den gamla sågverkstomten. Totalt rör det sig om 32 000 ton sopor, varav hälften kommer från nermalda giftiga bildelar.

– Det är så sorgligt att det är detta som gjort Marhult levande. Sågverket har ju varit livet här, och nu är det det motsatta, säger Ida Ehrnborg.

I klippet kan du se nya flygfoton över sopberget i Marhult.

Stank och flytt

När fluffhögarna med de nermalda bildelarna brann 2015 spreds en starkt illadoftande lukt över samhället, som stannade i ett par år.

Enligt byborna berodde det på att högarnas innehåll med plast och gummi kom upp till ytan. Men efter en tid försvann stanken. Nu oroas grannar som SVT pratat med över att doften kommer lägga sig som ett täcke över byn i flera år igen, ifall högarna flyttas.

Ovissheten över sopbergets framtid, och upplevelsen av att inget verkar hända, har gjort att några bybor bestämt sig för att flytta. För tillfället har Ida med familj inga planer på att lämna Marhult, men tankarna har funnits där.

– Ska man lägga pengar på en tomt och hus som är så nära soptippen? Vad finns i jorden här? Vad händer med mina grönsaker och vad får mina djur i sig?, undrar Ida Ehrnborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Osorterade sopor och nermalda bildelar dumpas på en industritomt i Marhult. Se turerna kring soptippen i klippet. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.