Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet vad byborna i Marhult känner inför att PFAS hittats på den gamla sågverkstomten. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Marhultsborna om PFAS-provet: ”Inte överraskade”

Uppdaterad
Publicerad

En vattenpöl på den gamla sågverkstomten i Marhult visade sig ha tio gånger högre halter än normalt av den farliga kemikaliegruppen PFAS. Resultatet kom inte som en chock för byborna, som levt sida vid sida med sågverket och sopberget på tomten i flera år.

Jens Lilliequist bor granne med fastigheten och har själv jobbat på sågverket i Marhult innan produktionen stängdes. Under de senaste åren har han på nära håll sett sin förra arbetsplats förvandlas till en olaglig soptipp. Att Uppvidinge kommuns nytagna vattenprover visade förhöjda halter av PFAS förvånar honom inte alls.

– Fåglar dog av utsläpp på sågverket. Men vi lever ju än så länge, vi som har bott här hela tiden, säger han.

Sopberget i Marhult

KLIPP: Sopberget i Marhult: Detta har hänt: (från år 2022)

Vad är PFAS?

PFAS är samlingsnamnet för en grupp som idag består av över 4 700 ämnen. PFAS-ämnena har egenskapen som bland annat innebär att de är vattenavvisande, oljeavvisande och tål höga temperaturer. Det användes tidigare i brandskum, men också mycket annat som vi använder i vår vardag som vattenavvisande kläder, stekpannor och smink. 

PFAS-ämnena är extremt svårnedbrytbara och misstänkt farliga för både människor och miljö. Det är bara ett fåtal av dem som konstaterat skadliga och därför förbjudits. Enligt Kemikalieinspektionen finns det dock starka skäl att betrakta alla PFASS-ämnen som hälsofarliga.

Källa: Kemikalieinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopberget i Marhult

Mer i ämnet