Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu ska soporna i Marhult bli en del av ett konstprojekt. Hör initiativtagaren Timo Menke förklara varför i klippet ovan. Foto: Timo Menke / Kajsa Oscarson / SVT

Sopberget i Marhult blir konstprojekt: ”Ska umgås med soporna”

Uppdaterad
Publicerad

Det skandalomsusade sopberget i Marhult, Uppvidinge kommun, ska nu bli en del av ett större konstprojekt under ledning av konstnären Timo Menke.

– Vi ska umgås med soporna.

Drygt 32 000 ton ligger dumpade på den gamla sågverkstomten i Marhult. I december 2022 gick Marhult industri, det sista bolaget som ansvarade för tomten, i konkurs.

Sedan dess har det varit oklart om, och i så fall hur, soporna ska saneras eftersom marken numera är en deponi.  I mitten av juli 2023 stod det klart att Uppvidinge kommun tar över tomten, genom en så kallad expropriering.

Sopberget i Marhult

Det rådande läget för sopberget är en gråzon, men också en möjlighet för konstnären Timo Menke. Han fick höra talas om sopberget efter SVTs rapportering, och bestämde sig för att utforska området på ett konstnärligt plan.

– Jag tycker att det här är en väldigt angelägen plats för den berättar mer om vår tid än vad andra skyddsvärda objekt eller reservatsliknande områden gör, säger han.

”Söker inte konfrontation”

I sommar har han bjudit in åtta konstnärer, arkeologer och forskare till sitt projekt som ingår i Smålandstriennalen, ett samarbete mellan flera konstinstitutioner i Småland. Allt finansieras med bidrag från olika kulturfonder och stiftelser. Timo har fått tillstånd av Länsstyrelsen Kronoberg att befinna sig på området i syfte att samla in material till sitt konstnärliga arbete.

– Det här projektet är inte till för att söka konfrontation, driva opinion eller skapa en lösning. Jag söker dialog och samarbete. Nya sätt att förhålla oss till den här platsen som är nästan permanent.

Torsdagen den 27 juli bjuder Timo in till en workshop Marhult där deltagarna berättar om sitt arbete.

KLIPP: Sopberget i Marhult: Detta har hänt: (från år 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopberget i Marhult

Mer i ämnet