Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet vad garbologen Leila Papoli-Yazdi undersöker vid sopberget i Marhult. Foto: Kajsa Oscarson / SVT

Arkeologen Leila undersöker sopberget – men får inte gräva i det

Uppdaterad
Publicerad

Arkeologerna Leila Papoli-Yazdi och Omran Garazhian deltar i konstprojektet i Marhult. De är specialiserade i garbologi, alltså läran om modernt avfall och nedskräpning. Under sommaren ska de undersöka Marhults soplager – utan att gräva i högarna.

Sopberget i Marhult är ett av Sveriges 26 000 riskklassade förorenade områden. Under sommaren blir deponin en del av konstprojektet Naturkulturreservatet Marhult. Leila Papoli-Yazdi och Omran Garazhian är inbjudna för att göra arkeologiska undersökningar på området.

– Vi är garbologer. Det är en gren av modern arkeologi som fokuserar på människors beteenden och konsumtion, säger Leila Papoli-Yazdi.

Får inte gräva i soporna

Den stora utmaningen för duon är att de inte får röra eller gräva i sophögarna, på grund av hälso- och miljörisker.

– Vi kan inte utesluta att det är farligt att röra högarna. Det yttersta villkoret från kommun och Länsstyrelsen är att vi inte kan äventyra säkerheten eller miljön, säger Timo Menke, initiativtagaren till projektet.

Det innebär att Leila och Omran endast får hålla sig till visuella undersökningar.

– De ska ta bilder, dokumentera och skapa kartor av sophögarna med hjälp av gps, säger konstnären Timo Menke.

KLIPP: Sopberget i Marhult: Detta har hänt: (från år 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Osorterade sopor och nermalda bildelar dumpas på en industritomt i Marhult. Se turerna kring soptippen i klippet. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.