Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är oftast i samband med att en bredbandskabel ska läggas i marken som elnätskablar grävs av, vilket orsakar både strömavbrott och kostsamma reparationskostnader. Foto: Janerik Henriksson/TT/arkivbild

Avgrävda elkablar växande problem – kostade ifjol 80 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Antalet elkablar i Eons nät som grävts av har ökat i Kronobergs och Kalmar län. Företaget Eon menar att det ofta rör sig om oseriösa aktörer. Förra året landade reparationskostnaderna på omkring 80 miljoner kronor i landet.

– Det är flera miljoner kronor det handlar om, en kostnad som vi i de flesta fallen får stå för, säger Peter Hjalmar, regionchef Syd Eon.

Fiber till alla

Det var i slutet av 2018 som intresset tog fart för att bygga ut fibernätet på landsbygden och mindre tätorter i landet. År 2020 inrättades ett nationellt statligt stöd på 8 miljarder kronor för utbyggnad av bredband under perioden 2020-2027.

Enligt företaget Eon har det här lockat oseriösa aktörer på marknaden som vill tjäna snabba pengar. Peter Hjalmar menar att det bidragit till att antalet fall av elkablar som grävts av har ökat successivt under de senaste fem åren.

– Det erbjuds en gratis tjänst på nätet som heter ledningskollen. Där kan den som vill gräva i marken få information om exakt var en elkabel finns. Men trots det grävs elkablar av vilket kan orsaka strömavbrott i flera timmar, säger Peter Hjalmar.

Ökning av antalet fall

Under 2022 grävdes 84 kablar av i Kronobergs län, året därpå ökade antalet fall till 107.

I Kalmar län var motsvarande siffra 158 avgrävda kablar under 2022 och ökade något året därpå till 167.

En liten ökning kan tyckas, men att reparera en elkabel är kostsam och landar på uppemot 50 000 kronor i varje enskilt fall.

Orosanmälningar till Arbetsmiljöverket

I samband med att en elkabel grävs av ökar även risken för olyckor.

– Vi gör konsekvent orosanmälningar till Arbetsmiljöverket när en elkabel grävs av, för det här är jätteallvarligt och livsfarligt, säger Peter Hjalmar.

I spelaren ovanför kan du höra Peter Hjalmar förklara vad som händer när en elkabel på 20 kilovolt grävs av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.