Två möten i kommunfullmäktige i Mörbylånga kostar ungefär 200 000 kronor. Det är pengar man skulle kunna spara, menar kommunstyrelsen som lagt som förslag att dagens åtta möten minskas till sex per år.
Går förslaget igenom är det andra gången på två år som antalet möten i Mörbylånga kommunfullmäktige bantas. Något som oroar Carina Adolfsson Elgestam (S):
– De förtroendevalda som sitter i kommunfullmäktige måste ha möjlighet att ha bred kunskap när man fattar beslut, och då behöver man ha regelbundna möten, säger hon.
Men detta är ju ett förslag, och inget beslut. Varför lämnar du ändå din post?
– Det är ett problem att mötas och diskutera detta. När det här problemet finns internt i vårt parti är det bättre att jag ställer min plats till förfogande till andra som har lättare att samtala.
Dyrare än i andra kommuner
SVT har försökt nå Adolfsson Elgestams partikamrat, kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S) som dock inte har återkommit under dagen. Istället svarar kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, Anna Kajsa Arnesson (C)
– Vi har ett nytt sätt att beräkna våra kostnader där vi jämför oss med liknande kommuner och ser då att vi har ovanligt höga kostnader för det politiska värvet, säger hon.
Fullmäktigeskolk ett större problem
Hon betonar dock att det bara är ett förslag – som kommer att debatteras. Samtidigt anser hon att det finns ett större demokratiproblem, nämligen närvaron på fullmäktigemötena.
– Under 2023 har vi åtta inplanerade möten och det visste vi redan i november 2022. Trots detta hade vi tio ledamöter som fattades på gårdagens fullmäktige. Det här blir ett bra tillfälle för alla som har ett uppdrag att tänka till, och om det är såhär vi vill ha det.