Kommunfullmäktiges ordförande i Mörbylånga, Carina Adolfsson Elgestam (S), lämnade under måndagen sitt uppdrag. Foto: SVT/Arkiv

Kommunfullmäktiges ordförande i Mörbylånga lämnar uppdraget omgående i protest

Publicerad

Kommunfullmäktiges ordförande i Mörbylånga, Carina Adolfsson Elgestam (S), lämnade under måndagen sitt uppdrag – strax innan dagens möte skulle hållas. Hon lämnar som en protest mot en utveckling som hon anser hämmar demokratin.

– Det har mognat fram under helgen, säger hon

Carina Adolfsson Elgestam (S) berättar att hon lämnar uppdraget som kommunfullmäktiges ordförande för att kommunen succesivt har skurit ner på antalet kommunfullmäktigemöten. Under det senaste året har man gått från tio till åtta möten.

Till nästa år planerar kommunen att ytterligare skära ner på antalet möten till endast sex per år. Beslutet motiveras med att kommunen skall spara pengar.

Hot mot demokratin

Men utvecklingen är enligt Carina Adolfsson Elgestam (S) ett hot mot demokratin då fler beslut kommer tas direkt av kommunstyrelsen, och hon valde därför att lämnade uppdraget som fullmäktiges ordförande bara några timmar före måndagens möte.

– Det är ett hot mot demokratin, jag är ledsen att man hamnar i den här situationen. Det har mognat fram under helgen och jag har blandade känslor, säger hon till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.