Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arkivbild. 10-15 tjänster går förlorade inom förskolan i Tingsryd, men personalen kan få chansen att utbilda sig till något annat yrke. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Minst tio barnskötare sägs upp inom förskolan i Tingsryd

Uppdaterad
Publicerad

Tio till femton fastanställda inom förskolan i Tingsryd sägs upp. Just nu pågår arbetet med att identifiera vilka personer i personalstyrkan som ska få gå. Besparingar och små barnkullar ligger bakom kommunens beslut.

– Det är tråkigt, men barnbristen som vi har framför oss och vår ansträngda ekonomi gör att vi är tvungna till att fatta detta beslut, säger Peter Magnusson, bildningschef på kommunen.

Fyra förskolor berörs

Fyra enheter kommer att drabbas, Lekbacken och Älvan i Tingsryd, Nyckelpigan i Väckelsång och Juvelen i Ryd, men ingen av dem kommer att stängas helt.

De första MBL-förhandlingarna har inletts under veckan, och de anställda som berörs har sex månaders uppsägningstid, så processen kommer att ta ett tag, säger Peter Magnusson.

Kan få utbildning – och nya jobb i kommunen

Kommunen funderar nu även på andra lösningar än rena uppsägningar.

– Vi tittar på möjligheten att erbjuda de drabbade någon form av utbildning, som t.ex. som undersköterska. Det är just behovet av personalens kompetens i deras nuvarande jobb som minskar, säger Peter Magnusson.

I mitten på mars fattade bildningsnämnden även beslutet att säga upp tre lärarassistenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.