arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Tingsryd sparar in – säger upp lärarassistenter

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett ansträngt ekonomiskt läge för bildningsförvaltningen i Tingsryds kommun. Nu ryker lärarassistenterna.

– Man måste få ihop budgeten, säger Peter Magnusson, bildningschef.

Bildningsförvaltningen i Tingsryds kommun gick 16,9 miljoner minus år 2023. Samtidigt står kommunen inför en framtid där barngrupperna och elevantalet blir färre, och det kräver drastiska åtgärder.

– Vi måste anpassa kostymen efter den budgeten vi har. Vi är tvungna att titta på allt. Det är inte unikt, varenda kommun brottas med detta, säger Peter Magnusson.

Tre tjänster i form av lärarassistenter försvinner nu till följd av besparingarna. En blir omplacerad och två blir uppsagda på grund av att kommunen inte lyckats matcha ett annat arbete med deras kompetens.

– De har gjort ett bra och viktigt arbete, men jag måste prioritera. De är inte uppsagda för att de gjort ett dåligt jobb, säger Peter Magnusson.

Fackförbundet Sveriges lärare är kritisk till nedskärningarna.

– Vi behöver fler vuxna i klassrummet, inte färre. Vi anser att man borde satsa på skolan och inte skära ner rent allmänt, säger Elin Magnusson, ordförande i den lokala föreningen.

Förskolepersonal kan också bli uppsagda

Förutom att lärarassister försvinner kommer det även bli aktuellt att säga upp förskolepersonal då barngrupperna minskat i kommunen.

– Det kommer ske i år. Vi tycker detta är tråkigt, men det är skattemedel vi ska hantera, säger Peter Magnusson.

Kommunen har redan genomfört andra kraftiga besparingsåtgärder. Antalet timvikarier i omsorgen har stramats åt, samtidigt som Kulturskolan fått ett kraftigt minskat anslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.