Centrallasarettet i Växjö. Foto: Danijel Ivic/SVT

Avloppen läcker på sjukhuset i Växjö: ”En ständig kamp mot klockan”

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg kämpar mot ett åldrande avloppssystem på centrallasarettet i Växjö. Under hösten och vintern har flera rör sprungit läck – och verksamhet fått flytta.

– Under hösten och vintern har vi haft otur. Det är en ständig kamp mot klockan, säger fastighetschefen Patrik Hjelm till SVT.

Avloppsstammarna i metall på sjukhuset i Växjö börjar bli till åren. Regionen har de senaste månaderna fått gå in för att sanera efter 5-6 läckor och åtgärda läckande rör med så kallad relining, att rören rensas och fodras med en ny insida av plast.

Problemen påverkar flödet i verksamheten, bland annat har blandingen av cytostatika till cancerpatienter tillfälligt fått flyttas till andra län och sedan köras till Växjö.

– Vi håller på att riva lite väggar och tak för att sanera. Arbetet pågår, säger Patrik Hjelm.

Är det hållbart att hålla på att lappa och laga?

– Det är mycket planering. Samtidigt går vi inte in och gör mer, eftersom det finns ett investeringsbeslut på att bygga ett nytt sjukhus, säger Patrik Hjelm.

Chefsläkaren Pär Lindgren, säger att han inte fått några signaler om att det ska påverka patienternas tillgång på medicin, men säger att utloklaliseringen av cytostatikablandning är ”opraktiskt”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.