Dubblat antal fall av covid-19 i Region Kalmar Foto: Johan Nilsson/TT

Avloppsvatten visar: Halten av covid-19 virus ökar i Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

Region Kalmar har sett en dubblering av positiva fall av covid-19 från förra veckan till nu. Även tester från avloppsvattnet visar på en tydlig ökning av förhöjda virushalter i länet.

– Förra veckan hade vi ungefär 40 positiva fall, nu är det 80. Vi ser en liknande bild i hela Sverige, säger Per-Åke Jarnheimer, smittskyddsläkare i Region Kalmar.

Men mörkertalet är stort, eftersom de enda som testar sig regelbundet via regionen är vårdpersonal, omsorgstagare och patienter. Även om de nya covidvarianterna är mildare, är smittskyddsläkaren ändå orolig inför sommaren.

– Blir det många fler smittade kommer del bli fler på sjukhusen. Och nu är det många i personalen som ska på semester, säger Per-Åke Jarnheimer.

Stanna hemma om du är sjuk

Den ökade förekomsten av covid-19 viruset märks även av på provtagningar i Kalmar kommuns avloppsvatten. Det är en ny variant av covid, omikron BA5, som ökar.

– Den är duktig på att infektera den som nyligen haft covid. Men man blir inte allvarligt sjuk av omikron BA5 om man är vaccinerad, säger Per-Åke Jarnheimer.  

Även om covid-19 inte längre klassas som en allmänfarlig sjukdom är budskapet från smittskyddsläkaren tydligt.

– Så länge man är sjuk ska man låta bli att träffa andra. Tänka efter om du ska träffa någon som tillhör en riskgrupp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fler blir smittade av den nya Omikronvarianten BA5. Starta klippet för att höra Magnus Gisslén förklara vad ökningen av nya varianten beror på. Foto: Alva Karlsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.