Kriminalvården planerar en ny anstalt i Kalmar. Akivbild. Foto: Per Danielsson/TT

Avslag på överklagandet av nya fängelset i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

I oktober 2020 stod det klart att Kriminalvåden skulle bygga ett nytt fängelse i Kalmar kommun. Detaljplanen – som tillåter ett bygge med plats för 500 interner – klubbades av fullmäktige i fjol, men överklagades. Men nu har mark- och miljödomstolen avslagit klagan, det skriver Barometern.

Kommunfullmäktige sade i december i fjol ja till detaljplanen. Planen möjliggör ett bygge med plats för 500 interner, trots att Kriminalvården bara begärt 350 platser.

En månad efter fullmäktiges beslut kom det dock in en överklagan från några privatpersoner, som ville att detaljplanen skulle rivas upp. Nu har dock Mark- och miljödomstolen avslagit överklagan, med motiveringen att de klagande inte har sina fastigheter tillräckligt nära planområdet, och därmed saknar klagorätt.

Fängelset i Halltorp planeras generera 300 arbetstillfällen.

ARKIV: Här kan Kalmars nya fängelse hamna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.