Azad drömmer om att driva eget efter studenten

Uppdaterad
Publicerad

Azad Ali vann nyligen utmärkelsen ”Årets hantverkare” i Kalmar läns Ung Företagsamhet-tävling. Nu drömmer han om att driva företag efter studenten och har redan börjat sälja sina egentillverkade trälampor.

Azad kom till Sverige från Kurdistan för drygt fyra år sedan. Redan då visste han att han ville utbilda sig inom snickeri och om ett par månader tar han studenten från hanterksprogrammet på Åkrahällskolan i Nybro. I höstas startade han dessutom ett UF-företag och började sälja sin egentillverkade trälampor.

– Jag tillverkade en lampa åt mig själv och testade den hemma i lägenheten. En av mina kompisar såg den och tyckte den var snygg. Där fick jag min första beställning.

Kalmar

Flera företag intresserade

Ett UF-företag drivs av elever under deras sista år på gymnasiet. Eleverna tar fram en produkt eller tjänst och jobbar sedan med marknadsföring och försäljning på samma sätt som i vanliga företag.

Efter det har lamptillverkningen rullat på. Just nu ligger åtta beställningar och väntar. Azad sköter själva tillverkningen i skolan och färdigställer och packar sedan lampan hemma. Flera företag, däribland Ikea, har redan hört av sig och visat intresse för ett framtida samarbete.

Vill starta eget

– Det känns jättekul att det finns många som är intresserade. Men jag funderar ändå på att starta eget företag och sälja lampan via det, säger Azad Ali.

I framtiden hoppas han kunna vidareutveckla sin affärsidé och kanske tillverka andra möbler som kan sättas ihop utan verktyg och lim.

– Det vore roligt att tillverka andra möbler på samma tema. Just nu gör jag allt själv men i framtiden kommer jag nog behöva anställa någon mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet