Region Kalmar län ska ansöka om dispens för 15 av 25 ambulansstationer i länet. Foto: SVT

Region Kalmar ansöker om dispens för 15 ambulanser

Uppdaterad
Publicerad

Regionstyrelsen i Kalmar län beslutade under tisdagen att ansöka om dispens från reglerna om dygnsvila för 15 ambulanser över sommaren. Totalt finns 25 ambulanser i länet.

– Vi begär dispens för att kunna tillmötesgå all ledighet, både semester och föräldraledigheter. Men det handlar även om att upprätthålla tillgängligheten av akutvård under en period med kompetensbrist och där behovet av tillgänglighet är större än övriga delen av året med anledning av stor turism i länet, säger Lenita Petersson, ambulanschef i Region Kalmar län.

Även under förra sommaren 2024 ansökte och fick Region Kalmar län dispens för ambulanser i länet.

Svårt att hitta vikarier

Bemanningsläget har enligt ambulanschefen förbättrats under året vid flera ambulansstationer men på sommaren krävs ändå en dispens.

– Läget ser bättre ut än det gjort tidigare, men vi saknar vikarier på sommaren som gör det svårt när alla ska ha semester. Vi har inte haft så många vikarier som sökt, säger Lenita Petersson, ambulanschef i Region Kalmar län.

12 olika stationer berörs

Under 9 juni till 31 augusti ansöker regionen om dispens från arbetstidsreglerna för elva ambulanser i Västervik, Vimmerby, Hultsfred, Virserum, Oskarshamn, Ålem, Borgholm och Löttorp.

Dessutom begärs dispens för fyra ambulanser i Mörbylånga, Torsås, Nybro och Emmaboda mellan 30 juni-7 september.

Begäran om dispenser överlämnas nu till Centrala parters arbetstidsnämnd för beslut.

Vad innebär EU-reglerna om dygnsvila?

Ett EU-direktiv sätter upp mål som medlemsländerna ska nå, men de får själva bestämma hur det ska gå till.

Regeln i direktivet som började gälla 1 oktober 2023 är att arbete och dygnsvila ska förläggas alternerande under varje period om 24 timmar. Arbetspass och jourpass ska endast kunna läggas i direkt anslutning till varandra i undantagsfall, om det föreligger särskilda skäl.

Bestämmelsen avseende dygnsvila skärps och förtydligas. Det fastslås att regeln är att arbetstagaren har rätt till minst elva timmars sammanhängande ledighet under varje period om 24 timmar.

Dygnsvila kan i undantagsfall förkortas till som lägst 9 timmar vid förläggning av ordinarie arbetstid om det finns särskilda skäl i verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet.

En arbetstagare som har fått sin dygnsvila inskränkt har rätt till kompenserande vila.

Källa: SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.