Region Kalmar län ska ansöka om dispens för alla ambulansstationer i läner. Foto: SVT

Region Kalmar län ansöker om dispens från EU-reglerna för alla ambulanser i sommar

Publicerad

Tidigare har ambulansstationerna i Ålem och Löttorp fått dispens från EU -reglerna om dygnsvila. Inför sommaren söker Region Kalmar län om dispens från reglerna på länets alla ambulansstationer.

– Vi ansöker om dispens under sommarperioden, från juni till september. Vi måste kunna ge medarbetare föräldraledigt och semester. Vi måste göra det här för att få ihop det, säger Jonas Löf, chef för ambulansverksamheten i Region Kalmar län.

Det handlar om 15 ambulansstationer totalt enligt Jonas Löf och där ingår Löttorp och Ålem som sedan tidigare fått dispensen godkänd av SKR.

– Under sommaren försvinner en tredjedel av personalen varje månad. Vi vill ha möjlighet till dygnstjänstgöring och vi hoppas på en lösning snart, säger Jonas Löf.

Regionen kommer ta beslut om att söka dispens i mitten av april och därefter behandlas ärendet av SKR.

Att Region Kalmar län ansöker om dispens för alla ambulansstationer var P4 Kalmar först att berätta om.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT träffade Malin Knutsson och Emma Ideström Kull på ambulansen i Vimmerby som är väldigt oroade över bemanningssituationen. Foto: Hanna Nilsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.