Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malin Knutsson och Emma Ideström Kull är sjuksköterskor på ambulansen i Vimmerby och väldigt oroade över bemanningssituationen. Foto: Hanna Nilsson/SVT

Oro bland ambulanspersonal i Vimmerby efter att en tredjedel sagt upp sig

Uppdaterad
Publicerad

En tredjedel av ambulanspersonalen i Vimmerby har sagt upp sig efter att de nya direktiven om dygnsvila infördes i oktober förra året. Trots att det finns annonser ute så saknas för närvarande tre personer.

– Man jobbar med en känsla av otillräcklighet. Läget är jätteallvarligt, vi känner oss oroliga både för våra patienter, men också för vår egen skull, säger Emma Ideström Kull, sjuksköterska på ambulansen i Vimmerby.

Behövs fler personer

De nya bestämmelserna kring dygnsvila innebär att ambulanspersonalen inte längre får jobba dygn och att det behövs fler personer för att få ihop schemat.

Som en konsekvens av att det för närvarande inte finns tillräckligt många anställda har regionen fattat beslut om att ställa en del ambulanser.

– Vi tycker att patientsäkerheten hotas när bilar ställs av. Vi är oroliga för att inte hinna fram i tid när vi saknar resurser, säger Emma Ideström Kull.

Dispens i andra kommuner

Nyligen kom beskedet att ambulansstationerna i Ålem och Löttorp i Kalmar län får dispens från de nya reglerna om dygnsvila. Men i Vimmerby och Hultsfred, där många sagt upp sig sedan de nya reglerna började gälla, har regionen ännu inte lämnat in någon ansökan om dispens.

– Vi lämnade in ansökan för Löttorp och Ålem i december och då fanns inte denna uppkomna situationen i Vimmerby och Hultsfred. Det har utvecklats efter hand och därför fanns de inte med i ansökan, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kalmar län.

Bemanningsläget på ambulansen i Hultsfred/Virserum och Vimmerby

Hultsfred/Virserum: Tio personer har slutat sedan 1 oktober och en person har gått på föräldraledighet. Åtta tjänster saknas i Hultsfred.

Vimmerby: Fyra personer har slutat sedan 1 oktober och tre tjänster behöver tillsättas för att man ska nå grundbemanning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.