Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ser du när folkmassorna demonstrerar på Löttorp, norra Öland. Foto: Hamed Ubaidi/SVT

Hundratals demonstrerade i Löttorp på Öland mot nedlagd nattambulans

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen deltog drygt 300 personer i en manifestation mot att ambulansen på norra Öland inte längre kommer bemannas nattetid, på grund av nya EU-direktiv om dygnsvila.

Från och med den 1 oktober blir norra Öland utan ambulans nattetid, då regionen drar in på bemanningen på den nordligaste stationen i Löttorp. Närmaste ambulans blir då i Borgholm, och för boende på nordligaste Öland kan en framkörningstid för ambulansen bli upp till en timme längre.

Hundratals personer valde att demonstrera mot beslutet på onsdagen i Löttorp.

Borgholm

– Vi är några enstaka medborgare som har kallat till den här träffen för att ge människor på norra Öland möjlighet att uttrycka sin oro och ilska över situationen med ambulansen, säger Hans Andersson som är en av initiativtagarna.

Demonstranterna påtalade att just norra Öland är särskilt utsatt, då regionen har Sveriges äldsta befolkning.

– Då blir också behovet av vård ytterligare, säger Hans Andersson.

Manifestationen ägde rum utanför ambulansen i Löttorp. Foto: Hamed Ubaidi/SVT

Fakta: Det nya arbetstidsdirektivet i korthet

Regeln i det nya direktivet är att arbete och dygnsvila ska förläggas alternerande under varje period om 24 timmar. Arbetspass och jourpass ska endast kunna läggas i direkt anslutning till varandra i undantagsfall, om det föreligger särskilda skäl.

Bestämmelsen avseende dygnsvila skärps och förtydligas. Det fastslås att regeln är att arbetstagaren har rätt till minst elva timmars sammanhängande ledighet under varje period om 24 timmar.

Dygnsvila kan i undantagsfall förkortas till som lägst 9 timmar vid förläggning av ordinarie arbetstid om det finns särskilda skäl i verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet.

En arbetstagare som har fått sin dygnsvila inskränkt har rätt till kompenserande vila.

Källa: SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Borgholm

Mer i ämnet