Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kalmar beskriver situationen som ”olycklig”. Foto: SVT

Region Kalmar om bristen på ambulanspersonal: ”Olycklig situation”

Uppdaterad
Publicerad

Anställda på ambulansen i Vimmerby riktar kritik mot regionen på grund av personalbrist. Sedan oktober förra året har en tredjedel av personalstyrkan sagt upp sig.

– Det är en väldigt olycklig situation som uppstått på ambulansen i den delen av länet. Det är aldrig enkelt när flera personer säger upp sig på kort tid, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kalmar län.

Hör honom utveckla sitt resonemang kring hur problemen med bemanningen ska lösas i klippet ovan.

Dispens i andra kommuner

Nyligen kom beskedet att ambulansstationerna i Ålem och Löttorp i Kalmar län får dispens från de nya reglerna om dygnsvila. Men i Vimmerby och Hultsfred, där många sagt upp sig sedan de nya reglerna började gälla, har regionen ännu inte lämnat in någon ansökan om dispens.

– Vi lämnade in ansökan för Löttorp och Ålem i december och då fanns inte denna uppkomna situationen i Vimmerby och Hultsfred. Det har utvecklats efter hand och därför fanns de inte med i ansökan, säger Johan Rosenqvist.

”Varken bu eller bä”

Huruvida regionen kommer att lämna in en ny ansökan är oklart.

– Vi tittar på det just nu. Jag kan varken säga bu eller bä ännu. Det är en komplicerad process som tar lång tid, säger Johan Rosenqvist.

I slutändan är det regionstyrelsen som fattar beslut om huruvida en ny dispensansökan ska lämnas in för Vimmerby och Hultsfred.

Bemanningsläget på ambulansen i Hultsfred/Virserum och Vimmerby

Hultsfred/Virserum: Tio personer har slutat sedan 1 oktober och en person har gått på föräldraledighet. Åtta tjänster saknas i Hultsfred.

Vimmerby: Fyra personer har slutat sedan 1 oktober och tre tjänster behöver tillsättas för att man ska nå grundbemanning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.