Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag själv hade nog gett upp för längesen, säger Azizullahs chef och vän Stefan Garnman hans situation. Foto: Hamed Ubaidi/SVT

Azizullahs vänner och arbetsgivare: ”Det är katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Azizullah Hosseini kom från Afghanistan till Sverige 2015. Elva gånger har han sökt uppehållstillstånd – och varje gång har han fått avslag. Två personer som kommit väldigt nära honom är hans arbetsgivare Stefan Garnman, och vännen Tommie Karlsson.

– Han har blivit som familjemedlem, säger Tommie Karlsson.

Azizullah kom som 15-åring till Sverige och bor sedan dess i Kalmar. Där har han pluggat och skapat ett nätvärk av vänner och bekanta.

Sedan årsskiftet har han dessutom jobb på ett tryckeriföretag i Kalmar. Han har utbildat sig på företaget och jobbar nu som printoperatör. Hans arbetsgivare Stefan Garnman säger till SVT att hans familj och Azizullah kommit varandra väldigt nära. Nu är de oroliga för hans situation om han skickas till Afghanistan.

– Det är är katastrof för Azizullah, det är katastrof för företaget och alla arbetskamrater och det är katastrof för mig och min familj, säger Stefan Garnman.

”Förlust för Sverige”

Tommie Karlsson hjälpte Azizullah när han kom till Sverige 2015. Det handlade om kontakter med myndigheter, inte minst Migrationsverket och olika ansökningar. Under åren har den kontakten utvecklats till en vänskap mellan Azizullah och Tommie Karlsson och hans familj.

– Om han inte får stanna så gör Sverige en jätteförlust. Detta är en person som tagit sig som 15-åring från Afghanistan till Sverige. Det drivet finns inte hos en enda 15-årig svensk skulle jag vilja påstå, säger Tommie Karlsson. 

Azizullah har överklagat sitt senaste avslag till Migrationsdomstolen och i höst ska hans fall prövas. Det är hans sista chans att få stanna i Sverige.

Hör hans vänner och arbetsgivare i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.