Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon kan du höra Azizullah Hosseini berätta om varför det är viktigt för honom att få stanna i Sverige. Foto: Jonatan Börjesson/SVT

Azizullah kom tre dagar för sent – har fått elva avslag hos Migrationsverket

Uppdaterad
Publicerad

Azizullah Hosseini kom från Afghanistan till Sverige 2015. Sedan dess har han fått avslag på totalt elva ansökningar om uppehållstillstånd hos Migrationsverket. Bland annat omfattas han inte av gymnasielagen – då han registrerades i Sverige tre dagar för sent.

– Varenda gång jag har fått ett beslut så tycker jag det har varit orättvist mot mig, säger Azizullah Hosseini.

2015 sökte Azizullah asyl i Sverige och fick avslag, överklagade, och fick avslag igen.

Efter det sökte han uppehållstillstånd enligt gymnasielagen, men fick avslag eftersom hans första ansökan om uppehållstillstånd registrerades hos Migrationsverket 27 november 2015.

För att kunna få uppehållstillstånd enligt gymnasielagen ska man ha lämnat sin ansökan innan 24 november 2015, alltså tre dagar tidigare.

Sista möjligheten

När talibanerna tog över i Afghanistan sökte han återigen asyl och fick avslag, överklagade, och fick avslag igen.

Nu, efter åtta års processande har Azizullah överklagat till Migrationsdomstolen. I höst kommer hans fall prövas där – och det är hans sista möjlighet att få stanna i Sverige.

Skapade ett liv i Sverige

Trots att han fått flera avslag berättar han att tiden i Sverige varit mycket meningsfull för honom. Han drömmer fortfarande om en framtid här – och inte i Afghanistan.  

– Jag har bott här i nästan åtta år. Jag kan inte lämna landet med den relationen som jag har skapat till Sverige, säger Azizullah Hosseini.

Migrationsverket om hans fall

SVT har sökt Migrationsverket för en bandad intervju, men de har avböjt. Men skriftligt kommenterar Camilla Wendel, presskommunikatör på Migrationsverkets presstjänst, Azizullahs situation så här:

”Han har inte rätt till uppehållstillstånd i Sverige enligt någon av de prövade grunderna, dvs som flykting, alternativt skyddsbehövande eller på grund av synnerligen ömmande omständigheter”

I övrigt har Migrationsverket inte ifrågasatt de åberopade skälen. De har dock inte funnits vara tillräckliga.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.